Future Fantastic

Poslednjih nekoliko dana svi govore o Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

Ta mala zemlja, na kraju svijeta, je, gotovo preko noći, postala najveća prijetnja svjetskom miru, našim “normalnim” životima a kako stvari stoje i cijelom svemiru (Marsovci se još nisu oglasili ali je dobor poznato da su oni i inače malo spori, pogledajte samo koliko godina se ne javljaju).

Fantastične priče su ispričane o životu u DNRK. Kažu da je to zemlja u kojoj spiker može jednom rečenicom da ušutka pun stadion navijača, mjesto na kojem gotovo da nema automobila, zemlja koja ima četvrtu ili petu najjaču vojsku na svijetu, kažu da se radio aparati proizvode već podešeni na jednu, naravno državnu, frekvenciju.

Priča se kako se, već četrdeset godina, jedan od preko milion vojnika DNRK, na granici sa Južnom Korejom gleda u oči sa američkim vojnikom, u najdužoj igri “ko će prvi skrenuti pogled” na cijelom svijetu (moje gledanje u oči sa jednom prelijepom i zelenookom crnkom, svojevremeno u vozu na liniji B.Luka-N.Grad, nije ni blizu)

Sve u svemu Milošević (i Srbija) na vrhu svoje medijske nepopularnosti je mala maca prema DNRK. Hitlera da ne spominjem. U usporedbi s ove dvije pretnje svjetskom miru on gotovo da ispadne benigan (to naravno nije moje mišljenje ali pitajte CNN).

Mi, ovdje, smo pametni. Godine koje su iza nas su nas naučile da sve ono što vidimo na televiziji, nije obavezno i istinito. Poneki novinar, tu i tamo, istinu predstavi na malo interesantniji način. Zgodne svjedoke je naravno uvijek lako naći i crno brzo postane bijelo a bijelo brzo postane sivo.

Baš zbog toga me interesuje kako jedan tridesettrogodišnjak živi u DNRK? Koji su njegovi ciljevi za ovu godinu? Koliko kvadrata stana odmjerava i kolika mu je kamata u banci?

Kakve su djevojke u DNRK i kako se ljube?  Ima li plavuša (platinastih naravno)? Zbog svih tih pitanja volio bi da odem na jedino mjesto na planeti gdje 100 000 ljudi izvodi slet. Volio bi da odem tamo, doživljavajući taj put, vjerovatno potpuno pogrešno, kao odlazak na potpuno drugu planetu.

Bliže se odmori i vjerovatno bi ovu opciju ozbiljnije razmatrao da skoro ne pročitah kako se Letoniji ili nešto tako organizuje parada plavuša. DNRK će ipak morati da sačeka…

Коментари

Популарни постови са овог блога

Volim te, ne volim te

Nose job

Priručnik za gledanje u ženu