Vrli novi svijet

Kako bi ljudi koji su živjeli prije sto godina opisali neke stvari koje su za nas sasvim normalne? Kako bi ti opisala avion ili kamion, cice u minićima ili napumpane ćelavce koristeći samo riječi koje su bile poznate prije sto godina? Kako bi ti opisala stvari koje će nekom, za sto godina, biti sasvim normalne koristeći samo riječi koje mi danas znamo?

Gledam juče na televiziji emisiju u kojoj naučnici objašnjavaju kakav nas to vrli svijet čeka. Rekoše da već sada rade na tome da mogu da obezbjede da vidimo iako smo slijepi, da čujemo iako smo gluvi, da živimo mnogo, mnogo duže. Rekoše da mogu da “prespoje” naš mozak.

Pitam se onda kakva će biti ta budućnost. Hoćemo li biti samo mozgovi spojeni na razne aparate, hranjeni i upravljani raznim kompjuterima? Kako će izgledati svijet za sto godina? Ukoliko je mozak taj koji i vidi i čuje i miriše i osjeća, tijelo nam onda ne treba. Prave stimulacije će nam obezbjediti da vidimo i čujemo, da osjećamo, da smo zaljubljeni, da volimo, sve što poželimo i to tačno onako kako to poželimo. Da se svaki put u “ogledalu” vidimo tako da budemo zadovoljni.

Nećemo zagađivati, nećemo jedni druge ranjavati niti ubijati ali nećemo se ni razmnožavati. Moćemo da sami mijenjamo način na koji nas drugi vide i da to radimo svakog dana. Hoće li nam to donijeti sreću? Jeli to raj koji nam je obećan i iz kojeg smo nekad davno izbačeni?

Коментари

Популарни постови са овог блога

Volim te, ne volim te

Nose job

Priručnik za gledanje u ženu