Maj u sobi s pogledom na drvo

Jesi li primjetila, mila, da onda kada počneš da misliš o jednoj stvari, počneš i da primjećuješ da se ta tema pojavljuje svuda oko tebe? Eto, počni da misliš o,  recimo,  Švicarskoj i začas ćeš saznati ko hoće da u Švicarsku ide, ko je u njoj bio, ko je iz nje došao, kakve autoceste imaju a nije ni isključeno da te negdje na otvorenoj cesti kojom ideš ogrebe auto, švicarskih tablica.

Desi se tako da ti, ničim izazvane, dozriju misli da je krajnje vrijeme da se odrekneš dosadašnjeg života, onog kako si do tad živio i da potražiš Tozovca, diplomiraš u kafani, i više nikad ne platiš muziku.

Desi se da baš tad, kao u nekom filmu, krenu da se smjenjuju priče oko tebe. Naizgled nepovezane ali povezane tankom tajnom vezom tebe koja ih slušaš.

Odjednom jasno vidiš da su one, uvijek namontirane, lutke koje na sebi nose par stotina (ili hiljada zavisno od početnog stanja) zlatnika u šminci, potpuno pogriješile kolosijek i da gube vrijeme. Vidiš i da je od njih mnogo ljepša mlada žena prirodno bijelog lica i crvenih usana (boju kose da ne spominjemo), koju kad pogledaš vidiš da je sretna, iako živi životom teškim, koju kad pogledaš vidiš je sa djetetom u ruci i koja se iskreno obraduje okotu mačića više nego što bi se lutka obradovala novom autu.

Vidiš da je razlika između čovjeka i muškarca velika, veća od one velike planine koju oboje znamo. Vidiš da je čovjek mnogo više.

U isto doba može da ti se učini da te stižu sve one stvari koje si do sad olako prihvatala, da se oblaci samo gomilaju. Zapitaš se jesi li možda već davno odabrala pogrešnu stazu i možeš li sada od svog šiblja oko sebe i blata pod svojim nogama ugledati gdje pravi put. 

Posumnjaš po prvi put u sebe samu a onda pogledaš oko sebe i vidiš koliko je život lijep. Koliko je lijep svaki dan. Koliko je lijepo ovo drvo pod mojim prozorom onda kada ga opere kiša. Vidiš koliko je smiren i lijep život koji možeš da živiš sa svojom porodicom. Vidiš koliko su brige takvog života bolje od onih koji te sada muče i znaš. 

Odjednom, bez ikakve sumnje, tačno znaš. 

Znaš koje bi to bile tri želje koje bi tražila od bilo koje i svake zlatne ribice koju bi negdje uz put našla. 

Usuđuješ li se da ih kažeš naglas?


Коментари

Популарни постови са овог блога

Volim te, ne volim te

Nose job

Priručnik za gledanje u ženu