Odluka

Često, sa svojim prijateljima, raspravljam kako treba pristupiti novim poznanstvima.

Strasno, kako to uvijek radim kad mi je do nečeg stalo, branim stav da novu poznanicu treba staviti na poziciju "0", ne misliti o njoj, unaprijed, ni da je dobra ni da nije.Djelima i godinama treba pustiti da pokažu jel smrdi ili miriše.

Moji su prijatelji bolji od mene, oni vjeruju da za novog poznanika treba pretpostaviti da je dobar.

Moj je stav takav zato što se, kako već znaš malena, užasavam predrasuda u svakom pogledu. Nekako nisam podložan grupisanjima (ukoliko se izuzme klub navijača crveno-bijelog kluba). Nisu ni svi crnci jednako crni, niti su sve plavuše jednako plave.

Skoro mi je jedna djevojka, naravno plava, pričala o tome kako ovdje u ovom gradu, koji se trudi da vjeruje da je veliki, neka djeca obilaze oko škole. Vjerovala ili ne, žele u nju da idu ali ih ne puštaju.

Kada ih najzad puste niko ne želi da s njima sjedi u klupi pa učiteljica, mjesto pored njih, koristi kao mjesto za kažnjene učenike. Ubrzo spoznaju i da roditelji druge djece svojoj djeci brane da ih drže za ruke.

Njažalosnije je što se to dešava u društvu koje bi trebalo da je na sopstvenom primjeru naučilo šta znače predrasude. U društvu u kojem je, valjda, svaki pojedinac barem jednom bio žrtva predrasuda. Znači li to da smo, čak i kad sami patimo, sposobni da nekom drugom nanesemo još više patnje?

Često smo, baš zbog predsrasuda, u iskušenju da neke ljude zauvijek precrtamo i da više ne slušamo šta govore niti da obraćamo pažnju na ono što nam žele poručiti. Nekad vjerujemo da nemamo vremena da saslušamo nekog običnog prodavca ili policajca, nekad vjerujemo da smo mnogo pametniji i da mnogo više o svemu znamo. 


Možda baš zbog toga ne čujemo riječi koje mogu da nam olakšaju dan, promjene sušu u kišu, upute nas na pravi put ili spasu da naš brod ne udari o greben nekog ostrva.

Iskoristi stoga novu godinu i praznike da jedna od tvojih odluka ove godine bude ta da nećeš imati predrasuda prema drugim ljudima. Slušaj sve one ljude s kojima si u kontaktu. Možda samo neko od njih, a možda i svi, čuvaju sjajne priče, koje će ti baš u pravim trenutku, pokazati kako ovaj svijet umije da bude lijep.

Nemaj, ove godine, draga, predrasuda ni prema meni.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Volim te, ne volim te

Nose job

Priručnik za gledanje u ženu