Kako je počela revolucija na broju 79a

Na broju 79a dugo već žive fini ljudi. Oni ne prave probleme, ne izazivaju sudbinu (osim kad se voze liftom), pozdravljaju se međusobno, kada se sretnu. Ponekad samo ovi sa šestog sprata u pozne časove dovode djevojke koje hodajući na visokim petama stvaraju neprimjerenu buku, ali oni su ionako svijet za sebe.

Glavni junak naše priče je izvjesni M.B..

M.B. nije nešto posebno raspoložen za druženja i u svome stanu, uglavnom samo prespava. Ostali stanari ga ponekad sretnu u liftu (ludak!) i u njegovom marketu. Na prvi pogled umišljen i uobražen, on ih samo ljubazno pozdravi i prođe dalje.

Priča počinje prije nekih dvije sedmice kada je, nedužni, M.B. ujutru rano, idući na posao, na oglasnoj tabli broja 79a primjetio novu obavijest.

Neimenovani autor, nažalost, nije napisao "M.B. volim te" (što bi M.B.-a sigurno mnogo zainteresovalo), već je okačio tekst kojim poziva sve građane sa broja 79a (i b doduše ali oni nisu toliko važni za ovu priču) da se dana tog i tog u toliko i toliko sati okupe u graži kako bi se izabralo legalno i legitimno rukovodstvo broja 79a.

M.B. se, uglavnom trudi da takve obavijesti ignoriše, tako da je i ovu stavio u najdalju fioku svog pamćenja.

Istoga dana, vraćajući se sa posla, M.B. primjećuje nešto novo. Umjesto jutrošnje obavijesti sada je stajala nova obavijest koja kaže da sastanak nije tad i tad nego tad i tad. Navikao na razna odgađanja i, kako rekosmo, generalno nezainteresovan za okupljanja M.B. je u istu onu fioku pamćenja stavio i ovu obavijest.

Sljedećeg jutra, isti M.B., ista tabla ali ne i ista poruka. Ovoga puta je tu prvobitna poruka ali sa odštampanim imenom OnogKojiNamJeSvimaNapravio79a i grupe građana. E ovo je već i M.B.-u skrenulo pažnju. Imajući u glavi Tunis i Egipat, M.B. pomisli: "O Bože, zar već neredi a ni stan još nisam osigurao!?".

Istoga dana, popodne, sada već sa hladnom jezom koja mu kao pijesak sipi niz leđa, M.B. u sumrak dolazi u 79a. Ponovo je na zidu poruka dosadašnje pozicije koja kaže: nije sastanak tad i tad, nego tad i tad (i nije u garaži već u prizemlju) a svi koji stavljaju svoje poruke a nisu dio pozicije ima da dobiju šipak pošto će pozicija da uvede potpunu kontrolu medija (oglasne table) i neće više dozvoliti širenje svakojakih neistina i laži.

"Hm", pomisli M.B. "eto vlast ima stvari pod kontrolom".

Pred samu noć tog dana na vratima autonomne oblasti B6 zakuca i On lično, g. Pozicija. M.B. je znao da to znači samo jedno: vrijeme je za plaćanje poreza za život na divnom broju 79a.

M.B. iskoristi priliku da upita g. Poziciju kakva je to zbrka sa oglasima našto mu isti objasni da se to neki čobani igraju i da nikako nije istina da imaju podršku OnogKojiNamJeSvimaNapravio79a već da OnajKojiNamJeSvimaNapravio79a ustvari podržava njega - poziciju.

M.B.-u koji ima ogromno povjerenje u OnogKojiNamJeSvimaNapravio79a je to bilo dovoljno da prihvati poziciju kao legitimnu vlast.

Međutim, danas u neka doba M.B.-a zove PrviPomoćnik OnogKojiNamJeSvimaNapravio79a i kaže kako je prvi zakazani sastanak (opozicije) ustvari taj iza kojeg stoje svi osim g. Pozicije. M.B. je uvijek nekako više naginjao opoziciji tako da mu je ovo rušenje vlasti došlo kao kec na desetku.

U zakazano doba M.B. i njegov vjerni dr. S.V. se uputiše na mjesto okupljanja zavjerenika. U garaži pod svjetlom neonskih lampi grupica od 50-tak zavjerenika je uveliko raspravljala sve grijehe pozicije. Najveći od svih prisvajanje materijalnih resursa broja 79a.

M.B.-u su se najzad otvorile oči (zahvaljujući skinutoj medijskoj blokadi) te je mogao sada jasno da vidi kakav je to nečovjek taj g. Pozicija.

U jeku rasprave dođosmo i do teme izbora novog Predsjednika broja 79a. PrviPomoćnik predloži a on sam i prihvati g. OzbiljnogLica (kladim se da je partizan u pokušaju), koji izloži, ukratko, svoj plan: pare koje smo davali g. Poziciji sada ćemo davati njemu, jer on zna ljude (koji znaju ljude) i on će obezbjediti sreću i veselje na našem broju 79a.

Odmah nakon njegovog izbornog govora, pojaviše se i prvi "uvlakači" koji ga počeše oslovljavati sa "Predsjedniče" (nisam vidio jesu li se grlili i ljubili prilikom čestitanja, ali su nekih 5 minuta bili u mračnom,udaljenom dijelu graže). Uvlakači naravno postadoše prvi saradnici g. Predsjednika.

Pitate se šta je M.B. radio u ovom istorijskom trenutku? Pa naravno, gledao plavu komšinicu sa broja 79b.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Volim te, ne volim te

Nose job

Priručnik za gledanje u ženu